Hogyan segíthet vállalatként?

Az első legfontosabb lépés, hogy a vállalat vezetése, dolgozói döntsék el, hogy a 3 terület közül melyik az, amelyik vállalható számukra.

Utána nincs más hátra, mint dönteni arról, hogy a választott terület milyen formában és módon támogatható a vállalat részéről.

Lehetséges módok és formák:

 • Célhoz rendelt promóció

  A vállalatok pénzügyi eszközöket, természetbeni hozzájárulást nyújtanak, vagy más egyéb vállalati erőforrásokat adnak, hogy a társadalmi ügyet tudatosítsák, és fontosságát növeljék, vagy hogy elősegítsék a pénzügyi eszközök gyűjtését, önkéntesek részvételét vagy toborzását az ügy érdekében.

  Példák: tudatosság és fontosság megteremtése az üggyel kapcsolatban; az emberek meggyőzése arról, hogy minél többet tudjanak meg az adott célról, az emberek meggyőzése arról, hogy rendezvényeken vegyenek részt

 • Ügyhöz kapcsolt marketing kampány

  A vállalat elkötelezi magát arra, hogy az árbevétel egy bizonyos százalékát egy meghatározott ügy számára adományozza. A kezdeményezés legjellemzőbb vonása: kapcsolódás a termékértékesítéshez vagy tranzakcióhoz.

  Példák: meghatározott összeg minden értékesített termék után; meghatározott összeg minden megnyitott számla vagy kérelem után; termékek értékesítésből származó nettó profit meghatározott százaléka

 • Vállalati társadalmi marketing: magatartás-változást célzó kampányok támogatása

  Olyan eszköz, amivel a vállalat magatartás-változást célzó kampány kialakítását és végrehajtását támogatja a környezetvédelem, az egészségmegőrzés vagy a közbiztonság területén.

  Példák:

  • egészségügyi problémák: dohányzás, táplálkozási rendellenességek, mozgásszervi megbetegedések megelőzése
  • környezetvédelmi problémák: víztakarékosság, áramtakarékosság, levegőszennyezés tudatosítása
  • közösségi részvétel programjai: bűnmegelőzés véradás, önkéntesség előmozdítás
    
 • Vállalati adományozás: nemes ügy közvetlen támogatása

  Leginkább a készpénzes adományok és/vagy természetbeni szolgáltatások formájában.

  Példák: készpénzadományok; pályázati ösztöndíjak; ösztöndíjak; termékadományok; szolgáltatásadományok; szakértelem; értékesítési csatornák és létesítmények használata; eszközök, berendezések használata

 • Közösségi önkéntes munka: munkavállalói idő és szakértelem a jó célért

  A vállalat támogatja és bátorítja dolgozóit, viszonteladói partnereit és/vagy franchise partnereit, hogy önkéntes munkát végezzenek, szakértelmüket, tehetségüket, ötleteiket és/vagy fizikai erejüket állítsák helyi közösségi célok szolgálatába.

  Példák: etikus magatartást elősegítő vállalati kommunikáció; önkéntes csoportok szervezése; lehetőség fizetett munkaidőben közösségi munkavégzésre

 • Társadalmilag felelős üzleti gyakorlat: önkéntesen vállalt üzleti gyakorlat és befektetés társadalmi ügyek támogatására

  A vállalat olyan önkéntesen vállalt üzleti gyakorlatot folytat, és olyan, szintén saját kezdeményezésre elindított befektetéseket eszközöl, amelyek a közösség jólétét és a környezet védelmét szolgáló társadalmi célokat támogat.

  Példák: gyártási folyamat fejlesztése; egyes termékek gyártásának a beszüntetése; beszállítók kiválasztása annak alapján, milyen mértékben alkalmazzák, vagy tartják be a fenntartható fejlődés környezetvédelmi szempontjait; a leginkább környezetbarát nyersanyagok és csomagolóanyagok kiválasztása; az alkalmazottak jólétét befolyásoló programok kifejlesztése

  (Philip Kotler, Nancy Lee: Vállalatok társadalmi felelősségvállalása, kiadó: HVG, 2007)

Tervezzünk közös kampányokat, szervezzünk minél több programot közösen, tegyünk együtt még többet a városért, az itt élőkért!

Tudjunk kezdeményezéseikről, programjaikról, hogy feltegyük a „Hírek”, „Programok” közé, hogy bevonjunk minél több vállalkozást, civil szervezetet, magánszemélyt a „Piactéren” keresztül.

Kövessék figyelemmel a honlapot, és tájékozódjanak folyamatosan a kezdeményezésekről, rendezvényekről.

Küldjék el annak a kollégának a nevét, telefonszámát, email címét, akivel a jövőben tarthatjuk a kapcsolatot társadalmi felelősség témában, és írják meg, hogy melyik városrészben, milyen konkrét feladatokat tudnának felvállalni.

Kapcsolat:
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
8000 Székesfehérvár, Városház tér 1.
Farkas Tamás tanácsadó
fehervarert@pmhiv.szekesfehervar.hu

 
Oldal nyomtatása
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
   
  
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
       
 
 
 
 
  
 
 
 
 
  
  
 
 
 
 
 
      
 
 
Név:
E-mail cím: